Πιλοτική Λειτουργία

Κοινωνικά δίκτυα

Δημοσιεύτηκε

20 Ιούν 2024

Αίτημα για ενίσχυση της πυροπροστασίας στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου – Προμήθεια νέας λεπίδας εκχιονισμών – καθαρισμών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οροπέδιο Λασιθίου, 20/06/2024

 

Αίτημα για ενίσχυση της πυροπροστασίας στο Δήμο Οροπεδίου - Προμήθεια νέας λεπίδας εκχιονισμών-καθαρισμών

 

Πρόταση-αίτημα εξασφάλισης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο κατέθεσε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου για την διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ των οικισμών του και την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πιθανή πυρκαγιά προς τις κατοικημένες περιοχές.

Η πρόταση, που θα ενισχύσει την πυροπροστασία των κατοικημένων περιοχών στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, έχει συνολικό προϋπολογισμό  512.400 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η δαπάνη θα καλύψει εργασίες όπως:  Καθαρισμούς κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις, θρυμματισμό προϊόντων καθαρισμού-κλαδεύσεων, υλοτομία δένδρων και θάμνων, μεταφορά και στοίβαξη υπολειμμάτων, κατεργασία εδάφους, καθαρισμό-αραίωση-κλάδευση ενός στρέμματος συστάδας κωνοφόρων, λεπτών κορμών και κορμίδιων από φυσική αναγέννηση, καθαρισμούς και φρυγανεύσεις υπορόφου.

Επιπλέον, η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει τη σύνταξη  Τεχνικής Έκθεσης, που θα καλύπτει την ακριβή περιοχή εφαρμογής των παρεμβάσεων, αναλυτική περιγραφή του είδους των παρεμβάσεων και αναλυτική τεκμηρίωση του κόστους αυτών.

Προμήθεια λεπίδας εκχιονισμού

Κατόπιν τεχνικής μελέτης που συντάχθηκε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προέβη στην προμήθεια μιας νέας λεπίδας προώθησης γαιών για εκσκαφέα-φορτωτή για τις ανάγκες του τμήματος  Πολιτικής Προστασίας του, αξίας 15.624 ευρώ.

Ως γνωστόν στη διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με χιονοπτώσεις, και η νέα λεπίδα θα χρησιμοποιηθεί για να μπορεί να γίνεται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα ο εκχιονισμός.

Η λεπίδα θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για την αγροτική οδοποιία.