Πιλοτική Λειτουργία

Κοινωνικά δίκτυα

bsh

Δημοσιεύτηκε

26 Αυγ 2020

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ TO KENTΡΙΚΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ – Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας δόθηκε σήμερα σε χρήση και είναι στη διάθεση των κατοίκων του Λασιθίου.

Τέθηκε σε λειτουργία το διυλιστήριο στην κορυφή «Κεφάλα» της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου για την τροφοδοσία με πόσιμο νερό, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης των νοικοκυριών μέσα από μία αυτοματοποιημένη διαδικασία πλήρως διασφαλισμένη και ελεγχόμενη.

Ο βασικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για οριστικές λύσεις στα προβλήματα καθημερινότητας παίρνει σάρκα και οστά και στο θέμα της ύδρευσης των κοινοτήτων. Χρόνιο αγκάθι αποτελούσε μέχρι και σήμερα η υδροδότηση των οικισμών με το πρόβλημα να είναι έντονο κατά τη θερινή και φθινοπωρινή περίοδο λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών ολικής διαχείρισης.

Το διυλιστήριο έχει δυναμικότητα παραγωγής πόσιμου ελεγμένου νερού 425 κυβικών το 24ωρο με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά: Σκληρότητα 4,88 (μαλακό νερό), Αγωγιμότητα 235 (όριο < 2500), Οσμές 0 (μηδέν), PH 7.65 (πολύ ικανοποιητικό), Θολότητα 0,618 (όριο <1), Νιτρικά 1,21 (όριο < 50), Μαγνήσιο 0,05 (όριο < 0,5), μηδενικά μικροβιολογικά.

Το έργο αρχικά κατασκευάστηκε το 2000, παραμένοντας σε αδράνεια, το   2016 προγραμματίστηκε η πλήρης αναβάθμισή του σε εξοπλισμό και στον τρόπο λειτουργίας του, ενώ το 2017 χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με επιχορήγηση ύψους 250.000 €, όπου συμπεριελήφθη μεταξύ άλλων και η αναβάθμιση της εγκατάστασης των φίλτρων στην κοινότητα Τζερμιάδων.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γιάννης Στεφανάκης, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά, δίνουμε σε λειτουργία σήμερα ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο διυλιστήριο ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των κατοίκων του Δήμου μας, για ποιοτικό ,και με διαρκή παροχή, νερό ύδρευσης.

Όπως έχω επανειλημμένως δεσμευτεί, η Δημοτική Αρχή με επίπονη και συστηματική εργασία προχωρά σε οριστικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων του Δήμου, όπως αυτό της ύδρευσης».